Antibiotica zijn een groep stoffen van organische oorsprong die worden gemaakt door schimmels om bacteriële infecties van de schimmel en tegenwoordig ook van de mens, te bestrijden. Antibiotica zijn te verdelen in twee groepen: de bacteriostatische (bacterieremmende) en de bactericide (de bacteriedodende) antibiotica. De bacteriostatische antibiotica zorgen tijdelijk voor de remming van de bacteriegroei en –deling, zodat ons immuunsysteem de tijd krijgt om te herstellen en uiteindelijk zelf de bacteriën zal opruimen. De bactericiden beschadigen de bacteriën dusdanig dat deze vanzelf doodgaan. De ontdekking van antibiotica heeft ertoe geleidt dat bacteriën effectief bestreden kunnen worden. Elke schimmelsoort heeft zijn eigen tactiek om bacteriën aan te vallen en uit de weg te ruimen, waardoor veel verschillende soorten antibiotica bestaan. Ze verstoren specifieke en levensbelangrijke processen en hebben het hierbij vaak gemunt op de celwand van de eencellige micro-organismen, omdat dit hen beschermt tegen invloeden van buiten. De werking van antibiotica brengt ook een probleem met zich mee. Bacteriën kunnen namelijk bestand worden tegen een bepaald antibioticum; na toediening van een antibioticum treedt er een verminderende of in het geheel geen reactie op. Dit wordt resistentie genoemd. In dit onderzoek zullen wij gaan werken met het antibioticum ampicilline. Het is een semi- synthetisch breed-spectrum penicilline dat wil zeggen dat het de celwandsynthese bij veel soorten bacteriën remt. Het heeft een bactericide werking tegen zowel grampositieve als gramnegatieve bacteriën.
In welke mate heeft honing een antibacteriële werking ten opzichte van ampicilline?
Als honing een betere antibacteriële werking heeft dan ampicilline, dan zal een verminderde bacteriegroei te meten zijn. Om dit te toetsen is de antibacteriële werking van honing in verschillende verdunningen vergeleken met die van ampicilline.
Wij kennen honing als zoete lekkernij, maar daarnaast staat het tegenwoordig ook bekend om zijn medicinale werking. In het menselijk lichaam wordt honing te snel afgebroken om zijn werk te kunnen doen, maar het zou wel soelaas kunnen bieden op de huid. Denk noindent daarbij aan huidinfecties, schaafwonden en brand wonden. Honing bevat een hoge concentratie suiker. Van de monosachariden fructose en glucose tot de disachariden maltose, sacharose en turanose. Al deze suikers werken mee aan een antibacteriële werking.
De samenstelling van honing | |
---|---|
Water | 17 % |
Suikers
|
79,5 %
|
Overige stoffen | 3,5 % |
Door de hoge suiker concentratie werkt de honing osmotisch, waardoor het water onttrekt uit zijn omgeving. Het water wordt zo ook onttrokken aan bacteriecellen, met als gevolg dat de celmembraan zal loslaten van de celwand (plasmolyse) en vervolgens zal breken (lysis). De bacteriecel zal afsterven. In een gidsexperiment hebben we onderzocht of honing inderdaad bacteriedodend werkt. Er is een stamoplossing met dezelfde hoeveelheden en soorten suiker als in honing gemaakt. Hiervan is een concentratiereeks gemaakt en vervolgens in iedere oplossing 50μl E. coli toegevoegd. Nadat de bacteriën onder optimale omstandigheden gedurende 24 uur konden groeien, zijn de concentraties bacteriën gemeten met behulp van een OD-meter.
We zien dat bij een suikerconcentratie van 640 g/L al dodelijk is voor E.coli K12. Uit dit onderzoek kunnen wij concluderen dat suiker bij hogere concentraties bacterieremmend werkt.
Bij 30% suikers zie je al een effect op E.coli. de groei stopt bij 80% suikers.
Om te onderzoeken in welke mate honing antibacterieel werkt, zal het vergeleken worden met antibiotica. Hierin dient de laatste als een gouden standaard waarmee het effect van de honing vergeleken kan worden.
Voor dit onderzoek wordt de bacterie Escherichia coli gebruikt, kortweg E. coli. Dit is een gramnegatieve bacterie die heel algemeen voorkomt in de darmen, waar hij meehelpt met de vertering, maar ook vitamine K produceert. De labvariant, E. coli K12, wordt gebruikt als modelorganisme in veel onderzoeken. Het eenvoudige genoom is volledig in kaart gebracht en het is een goed te kweken (delingstijd rond de twintig minuten) en ongevaarlijke bacterie. Dit zijn ook de redenen dat deze bacterie is gekozen voor dit onderzoek. Hoewel hij niet op de huid voorkomt en daarmee nooit in aanraking met medicinale honing kan komen, zijn veel huidbacteriën te moeilijk en te gevaarlijk om mee te werken. Daarnaast zijn de antibacteriële stoffen in honing vrij aspecifiek en zullen wij een breed spectrum antibioticum gebruiken, waardoor de keuze voor deze bacterie gerechtvaardigd is.
In dit onderzoek zal er met concentratiereeksen gewerkt worden. Er zullen bacteriën opgekweekt worden waarna de remming van de groei bepaald wordt. Dit zal gebeuren in vloeibaar medium. We kiezen voor LB medium. LB staat voor ‘Luria Broth’ en bestaat uit demiwater met een aantal toegevoegde voedingsstoffen. Bacteriën groeien goed in deze oplossing en daarom wordt het vaak voor deze doeleinden gebruikt. Eén liter LB medium heeft de volgende samenstelling: 1 liter demiwater met daarin opgelost 10 gram tryptoon, 5 gram gist extract en 10 gram Natriumchloride. Voor de oplossing gebruikt kan worden, moet deze eerst geautoclaveerd worden. Door de oplossing twintig minuten bij een temperatuur van 120°C te verhitten zijn alle bacteriën gedood en is de oplossing steriel. Om te meten hoeveel bacteriën er in het LB medium zijn gegroeid, wordt een OD-meter (Optical Density) gebruikt. Je zet een klein buisje met de oplossing in de meter. Vervolgens wordt er licht doorheen geschenen en wordt er aan de andere kant gemeten hoeveel licht er over is gebleven. De hoeveelheid licht die door de oplossing is geabsorbeerd, is een maat voor de concentratie bacteriën in de oplossing. De meter geeft een waarde van de absorptie in abs bij een golflengte van 600 nm, dit is de golflengte waarop het apparaat de absorptie meet. De bacteriegroei wordt niet gemeten in een echte eenheid, maar is een relatieve maat van de bacteriegroei ten opzichte van de controle. Er moet altijd een ‘nul’ zijn ingesteld, dit is een oplossing zonder bacteriën, waar de andere waarden tegen af worden gezet. Hoe meer bacteriën in een oplossing, hoe hoger de absorptiewaarde.
Door middel van een aantal concentratiereeksen zal gekeken worden naar het antibacteriële effect van:
Wat in ons pilotonderzoek al aangetoond was en tijdens dit onderzoek wederom bevestigd, is dat suiker antibacterieel werkt. Honing bevat deze suikers en dit zou zijn antibacteriële werking al kunnen verklaren. Als de trendlijn van de suikeroplossing vergelijken wordt met die van de honing is echter te zien dat honing een sterker antibacterieel effect heeft dan suiker, waarbij honing uit potje het nog beter doet dan honing uit was. Dit betekent dat er in honing, naast de suikers, daadwerkelijk andere stoffen zitten met een antibacteriële werking.
Zoals te verwachten is werkt een steeds hogere concentratie ampicilinne steeds meer remmend op de groei van E. coli. Het effect van ampicilinne is duidelijk beter dan van een suikeroplossing. Een combinatie van ampicilinne en een suikeroplossing doet het niet beter dan alleen ampicilinne. Opmerkelijk geeft honing (zowel uit de raat als uit een potje) een beter antibacterieel effect dan ampicilinne.
Omdat zowel de positieve als negatieve controle groepen de door ons verwachtte resultaten lieten zien, mogen we ervan uit gaan dat de resultaten betrouwbaar zijn.
Onze hypothese was dat honing wel antibacterieel werkt, maar minder effectief dan ampicilline.
De suikeroplossing met antibioticum geeft een sterkere groeiremming dan het antibioticum alleen. Dit wijst erop dat de suikers ook bijdragen tot meer groeiremming.
Uit de resultaten blijkt ook dat honing een sterkere antibacteriële werking lijkt te hebben dan een oplossing met daarin vergelijkbare concentraties suikers als in honing. Dit wijst erop dat er nog extra stoffen in honing zitten die bijdragen aan een remming van bacteriegroei.
Uit de resultaten blijkt ook dat we onze hypothese niet kunnen bevestigen. Honing heeft in onze experimenten een sterkere antibacteriële werking dan ampicilline.
Tijdens ons onderzoek is niet alles perfect verlopen, vandaar de onderstaande discussieen eventuele verbeterpunten.